ARKIV:

Kirsten Kjær Museet årsberetning 2016

SAMTLIGE UDSTILLINGER 2016

Forårudstillinger 19.03.16 – 29.05.16

 • Piano Room: David Butt, retrospektiv udstilling. Museets samling
 • Long Gallery: ”Som Vinden Blæser”, gruppeudstilling, Gitte Klokker, Johanne Randen, Kirsten Bak Andersen,               Lene Abildgaard Knudsen, Mariane Majgaard og Ane Wöhlk.  www.flickr.com/people/somvindenblaeser/
 • Corner Gallery: ”Som Vinden Blæser”, gruppeudstilling www.flickr.com/people/somvindenblaeser/
 • New Gallery:  “ZOOM IN ZOOM OUT”, Artem Alexeev www.artemartemartem.com
 • 1.sal: ”Mønsterbrud – Agnete Therkildsen møder Kirsten Kjær” Museets samling samt lånte værker
 • Sculpture Gallery: Huskunstnerne: Zoran Luka, Helga Thagaard, Pia Skogberg m.fl.
 • Mindestuen: Portrætudstilling “Harald og John”

 

Sommer 04.06.16 – 14.08.16

 • Piano Room: “*KKS 100 år på KKM”, open call for medlemmer, http://www.kks-kunst.dk/
 • Long Gallery: Gruppeudstilling, Susanne Moeskjær, Mona Dam, Birthe Reinau, Eva Thomsen, www.bkf.dkwww.sumdesign.dk
 • Corner Gallery: Gruppeudstilling, Susanne Moeskjær, Mona Dam, Birthe Reinau, Eva Thomsen, www.bkf.dk
 • New Gallery: Birgitte Søvsø
 • 1.sal: ”Mønsterbrud – Agnete Therkildsen møder Kirsten Kjær” Museets samling samt lånte værker
 • Mindestuen: Portrætudstilling “Harald og John”

Efterår 20.08.16 – 30.10.16

 *KKS = Kvindelige Kunstneres Samfund

 

 Pressemeddelelser i forbindelse med udstillinger:

”Københavner på afveje” – soloudstilling med Frodo Mikkelsen 

Frodo Mikkelsen, boende i København, oprindelig graffitimaler og i dag repræsenteret på bl.a. kunstmuseet AROS i Aarhus. Han debuterede på den etablerede kunstscene i 2001, på Kunstnernes Efterårsudstilling (K.E) i København.

Trine Ross, kunstanmelder for Politiken og et kendt ansigt i ”Kunstquizzen” på DR, skriver følgende om hans kunst: ” Inspirationen henter han både i popkunsten og graffitien, for begge steder handler det om at skabe et visuelt udtryk, der kan opfattes og genkendes i noget nær et splitsekund… Man bør dog ikke lade sig forlede til at tro, at den klare og rene overflade er alt, værket har at tilbyde. For nedenunder, i sammensætningen af billedelementerne og i de ofte meget morsomme titler, udspiller sig altid en lille historie om, hvordan vi behandler de helt store spørgsmål.” 

Hans udstilling vises i museets nyeste galleri.

Frodo Mikkelsen De tre små grise følte sig ikke længere sikre i Thy 2016 “De tre små grise følte sig ikke længere sikre i Thy”, Frodo Mikkelsen, 2016

Bjørn Kromann-Andersen og Jens Rømer

Bjørn Kromann-Andersen og Jens Rømer, fra København resp. Silkeborg, startede begge at tage en uddannelse som snedkere inden de forsatte i det kunstneriske felt – Bjørn Kromann-Andersen på Det Jyske Kunstakademi og Jens Rømer på Grafisk Skole i Aarhus. Bjørn er lige nu aktuel med LANDSHAPE-værket “Haveforeningen Danmark”– et velbesøgt kolonihavehus strategisk placeret på en bunkers ved Vigsø i Hanstholm.

Kurator Trine Rytter Nielsen skriver at: ”Bjørn Kromann Andersen har en helt særlig evne til at vende tingene på hovedet, ændre på skalforhold og roller, for på den måde at synliggøre det, som ikke umiddelbart lader sig se… Mest iøjnefaldende er han som billedhugger, hvor han arbejder sikkert med meget forskellige materialer i udførelsen af ikoniske stedspecifikke skulpturer. ”

Jens Rømer arbejder også som billedhugger, hvor sten og bronze er de fortrukne materialer.  Udstillingen på Kirsten Kjær er et samarbejde mellem de to kunstnere, som inddrager, foruden et galleri, også en del af museets udendørsarealer.

Invitation KK Museum

bjørn kromann andersen    Jens Roemer 2

Bjørn Kromann-Andersen                                       Jens Rømer

”Landmalerne” – otte fynske og langelandske malere

På mange måder danner udstillingen med Landmalerne – en hyldest til det danske landskab – en modvægt til det konceptuelle og samtidige som de tre øvrige kunstnere repræsenterer. Landmalernes fælles udgangspunkt er en tidløs fascination af naturen og dens former oversat til det moderne landskabsmaleri.

Og dog – I forbindelse med en udstilling på Johannes Larsen museet i Kerteminde i 2008, skriver Preben Winther i Kunstavisen: ”For dem der går og tror, at landskabsmalerier bare er selvdøde sofastykker, er LANDMALERNE’s elvte udstilling et must”!

De deltagende medlemmer af Landmalerne på efterårsudstillingen på Kirsten Kjærs Museum er Keld Nielsen, Kurt Servé, Mogens Sjøgård, Peter Bork-Johansen, Hans Peter Hansen, Jørgen Hinke, Ole Vedby Jørgensen, Esben Eriksen.

landmalerne keld nielsen

Keld Nielsen

 

KKS 100 år på KKM

Kvindelige Kunstneres Samfund, KKS, blev stiftet 1916, og fejrer i år 100års jubilæum. I den anledning er der arrangeret en række medlemsudstillinger over hele Danmark. På Kirsten Kjærs Museum har vi glæden at kunne præsentere ” KKS 100 år på KKM” med hele 68 medvirkende kunstnere.

Tre medlemmer af KKS, Lise Seier Petersen, Karen Kirstine Ballegaard og Pia Skogberg, har stået for koncept og ophængning. De har forenet datidens salons-ophængning, hvor billederne hængte fra gulv til loft, med en nutidig udstillingsdynamisk optik, som gør at udstillingen i sin helhed virker let og lys og giver plads til det enkelte værk. De mange kunstneriske udtryk – foto, grafik, keramik, maleri, artist-books, broderi, bly , bronze og blandform – har alle har forholdt sig til det overordnede koncept: Fri tematik. Faste mål. Ét nyt værk.

KKS er som udgangspunkt ikke en kunstnersammenslutning med fast årlig udstillingsvirksomhed for medlemmerne, men en sammenslutning som stiftedes med det formål at:” Saa vidt mulig at faa kvindelige Kunstnere repræsenteret i Udstillingskomitéer, Jury og Akademiraad”. 

I dag er foreningen stadig et vigtig talerør og et debatterende forum samt ansvarlig for en vidensbank, som dækker over de sidste 100års vilkår for kvindelige kunstnere. Denne vidensbank er delvis digitaliseret og det originale kildemateriale er overdraget til opbevaring på Det Kongelige Bibliotek.

nina buchert     eva nedergaard

Nanna Bisp Büchert                                                  Eva Nedergaard

Sommerudstillinger

Kirsten Kjærs Museum oplever, til stor glæde, et stadig øgende interesse fra udøvende kunstnere at udstille værker og afholde koncerter på museet. I sommerperioden viser vi en separatudstilling med billedkunstner Birgitte Søvsø fra København og en gruppeudstilling med keramikerne Eva Thomsen og Susanne Moeskjær, grafikeren Birte Reinau og maleren Mona Dam fra Aarhus.

Separatudstilling:

Birgitte Søvsø er uddannet Illustrator + Grafisk designer fra Danmarks Designskole og Designskolen i Kolding, 1998-2004. og arbejder som værkstedslærer på AFUK (Akademiet for Utæmmet Kreativitet) Grafisk linje, i København. Udover at lave udstillinger på kunsthaller og lignende,  er hun også synlig det offentlige rum hvor hun i en årrække har deltaget i forskellige projekter såsom Områdefornyelsen Centrale Vesterbro og ”Byens Hegn”, arrangeret af Metroselskabet i København. Birgitte Søvsø arbejder består af installation, blandform og maleri.

birgitte søvsø billede_til web 02 birgitte søvsø enghave plads

Birgitte Søvsø

Gruppeudstilling:

Eva Thomsen blev i 1984-87 uddannet som pottemager ved Kählers Keramiske Værksted i Næstved, og derefter på Kunsthåndværkerskolen i Kolding. Det overordnede udtryk i Eva Thomsens skulpturelle stentøjsformer er enkelt og stramt. Udgangspunktet kan være et brugsgenstand, som omdannes til et unikt værk. På museet viser Eva Thomsen et udsnit af sin serie ”Hulskibe”, inspireret af krydsmønsteret i forstærkningerne i hulskibet i gamle træskibe.

Susanne Moeskjær er delvis udlært i Japan. Dette har påvirket hendes formsprog, som hun selv beskriver, er: ”en kombination af den japanske enkelthed og letheden i det skandinaviske udtryk”. Værkerne modelleres ud fra skitser lavet fra naturens linjer eller genstande, for derefter at bankes stramme, så overfladens form og sanselighed bliver et spil af kontraster.

Birthe Reinau arbejder med grafik, maleri og foto. Hun havde sin debut på Kunstnernes Påskeudstilling og Efterårsudstilling i 1989. Udgangspunktet i hendes billede-univers er mennesket, som sammen med visuelle spor fra hendes mange rejseoplevelser i forskellige kulturer, byder beskueren ind i en figurativ og stærk autentisk oplevelse. Birte Reinau arbejder i mange formater, fra små grafiske tryk på værkstedet hjemme i Aarhus til store murmalerier på Cuba.

Mona Dam er uddannet på Det Jydske kunstakademi i 1985. Hendes malerier beskrives i Weibachs kunstnerleksikon som: ”Koloristiske og stærkt ekspressive abstraktioner, der befinder sig i et felt mellem billedet som flade og billedet som tegn”. Mona Dam har bland andet lavet udsmykninger på flere danske sygehuse.

Birte Reinau, Mona Dam, Eva Thomsen(billede) og Susanne Moeskjær      latinamerikansk-familie-icamdentown

Eva Thomsen                                                             Birthe Reinau

susanne moeskjær      mona dam

Susanne Moeskjær                                                   Mona Dam

 

 

 

 

 Kirsten Kjærs Museum – nu 35 år.

Kirsten Kjærs Museum åbner i påsken op for en ny spændende sæson.  De første udstillere er Kunstnergruppen ”Som Vinden Blæser”, Artem Alexeev og David Butt. Derudover har museet glæden at præsentere den dialogbaserede udstilling – ”MØNSTERBRUD, Agnete Therkildsen møder Kirsten Kjær” – som vises i hele sæsonen på museets første sal. 

”Som Vinden Blæser” består af Gitte Klokker, Johanne Randen, Kirsten Bak Andersen, Lene Abildgaard Knudsen, Mariane Majgaard og Ane Wöhlk. De har siden 2008 lavet tematiserede udstillinger, hvor deres forskellige tilgange, medier og udtryk, bliver til en helhed og samtidig en mangefacetteret behandling af det valgte emne. På Kirsten Kjærs Museum viser gruppen to udstillinger – ”På dybt vand” og ”Ingenmandsland”. Allerede i titelvalget lægges der op til forskellige fortolkningsvalg, hvilket også genspejles i udformning og indhold. Således er ”Ingenmandsland” både en beskrivelse af konkrete steder, strækningen mellem to destinationer og grænselande mellem liv og død, fyldt med associationer om forsømte og ødelagte områder og der, hvor noget nyt kan tage en begyndelse.

Artem  Alexeev er uddannet på kunstakademiet i St. Petersburg. På Animationsskolen i Viborg, hvor han siden en årrække underviser i tegning, skriver de at ”han har, med udgangspunkt i sin klassiske skoling, givet tegneskolen den form den har i dag.” Den danske tilknytning startede allerede i 1996, da grundlæggerne af Kirsten Kjærs Museum Harald Fuglsang og John Andersen inviterede ham til et kunstnerophold. Dette var begyndelsen til et stærkt venskab. I museets Mindestue kan man opleve en del af Artems portrætter af Harald og John, som udover at være nogle lyriske iagttagelser også retrospektivt viser hans kunstneriske udvikling. Som separatudstilling i påskeperioden viser Artem sine seneste arbejder og beskriver dem som: “A limited edition of prints unified by the theme ZOOM IN ZOOM OUT, a collection of images dealing with the depth of micro and macro cosmoses. Available in different sizes.”

Den næste udstilling med David Butt fra England er også bygget op omkring et årelangt venskab mellem en kunstner og museumsgrundlæggerne. David (192?-2006) lavede under sine ophold på museet en lang række kunstneriske dokumentationer i form af oliemalerier af episoder, personer og bygningskonstruktioner. Disse er nu en del af den permanente samling på museet, som vi glæder os til at vise frem for publikum.

I 2009 lavede KUNSTEN i Aalborg udstillingen ” Tage Andersen – i flirt med Kirsten Kjær”, hvor blomsterkunstneren Tage Andersen og Kirsten Kjærs værker mødtes i forskellige kombinationer og tableauer. Med baggrund i denne erfaring ønsker vi at vise Kirsten Kjærs malerier i dialog med andre kunstnere, som hun mødte og som indgik i hendes bekendtskabskreds, og som kan være med til at belyse hendes kunstneriske virke fra andre synsvinkler. I et samarbejde med Ikoneriet i Vesløs præsenterer museet ”MØNSTERBRUD, Agnete Therkildsen møder Kirsten Kjær”.

Udstillingens titel refererer til at de begge levede et atypisk liv for den tids kvinder. De brændte for kunsten, og gik ikke på kompromis; de blev begge – mønsterbrydere.  Agnete Therkildsen (1900 – 1994) og Kirsten Kjær (1893 – 1985) er samtidige og kom begge fra trange kår på landet og formåede begge at skabe sig en kunstnerisk karriere op i gennem det 20. århundrede.  Deres kunstneriske virke udviklede sig dog forskelligt. Kirsten Kjær arbejdede med og forfinede sine portrætter, mens Agnete Therkildsen blev påvirket af sin mand Ejler Bille og kredsen omkring Cobra gruppen, og hun bevægede sig over i mere abstrakte udtryk med nye materialer. Fælles for dem begge er dog, at de var blændende kolorister, hvilket også kan opleves på udstillingen på museets første sal.

Pia Skogberg

ARTEM_WORKS Artem Alexeev

som vinden blæser 01    Gruppeudstilling: ” Som Vinden Blæser”

mønsterbrud agnete therkildsen møder kirsten kjær

”Mønsterbrud – Agnete Therkildsen møder Kirsten Kjær” Museets samling samt lånte værker.

——————————————————————————————————————————————————————ARKIV 2015

 

Udstillinger i museets gallerier, sæson 2015: 

Påske/forår 28.03.2015 – 31.05.2015

Else Elisabeth Andersen, maleri. Artist in Residence: Lasse Langvad, maleri og tegning.      Lene Stevns Jensen, skulptur. “Landart Rebild”, skitse og model udstilling. Ann Mai Røge, grafik og skulptur. Britta Egebjerg, foto

Sommer 05.06.2015  – 02.08.2015

 KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund) og “Kirsten Kjærs stærke kvinder”, skulptur, installation, maleri, grafik. Keramiksamlingen, en donation til museet.“Landart Rebild”, skitse og model udstilling. Pia Stuer Lauritsen, tegning og akvarel. Helga Thagaard, grafik. Portrætudstilling “Harald og John”, maleri og tegning. Donation til museet Samt museets huskunstnere.

Efterår 08.08.2015 – 01.11.2015

Kim Bo Hansen, Lisbeth Hansen, blandform og keramik. Natascha Schwarz, grafik og tegning. Nis Nikolaj Lolk, skulptur, blandform, maleri. Hanne Borg, Henrik Schulze, keramik og foto. Artist in Residence: Jenny Pickett & Julien Ottavi, auditiv installation. David Nikolic, “Harald og John”, foto.

Højskoledag i Thy 2013, 7.september læs mere her…

Repousserings kursus i juli! Klik for mere: download

Nyhedsbrev fra arkiv: Nyhedsbrev august 2013

Til alle venner af Kirsten Kjærs Museum! Her kommer en meget åben invitation fra museet: DOWNLOAD

Send endelig gerne videre til dem i tror ville have interesse i sagen!

I nyhederne: Kollektiv ledelse på Kirsten Kjærs