MENU

STOR ILD – en permanent udendørs lerskulptur

STOR ILD – en permanent udendørs lerskulptur

18.05.2023-03.11.2024

Billedkunstner Karoline Bach Larsen har i samarbejde med Kirsten Kjærs Museum afholdt et offentligt event over 4 dage, hvor alle interesserede kunne komme og følge en eksperimenterende brænding af en 2 meter høj lerskulptur. Eventet STOR ILD fandt sted i maj 2023 i museets skulpturhave. Man kunne som deltager følge ovnbygning, brænding, tage del i fælles måltider og fernisering.

Karoline Bach Larsen studerer på Aarhus Kunstakademis keramiske afdeling. Hun har en bachelor fra Arkitektskolen Aarhus, hvilket har stor indflydelse på hendes tilgang til keramikken. I sin kunstneriske praksis er hun optaget af hvordan hænder og krop definerer udtrykket i sine skulpturer. Dette kommer til udtryk i formsproget, strukturer og overflader, hvor man ofte kan se kroppens bevægelser som aftryk i leret.

I efteråret 2022 boede hun med sin kæreste og deres søn på Kirsten Kjærs Museum. Her byggede hun den 420 kg tunge lerskulptur inspireret af klassiske tektoniske greb fra arkitekturhistorien. Formgivningen er opstået ved at løse problematikken med at flytte de mange kilo fra inde til ude. Her ved hjælp at opdeling i sektioner og håndtag til at løfte i. Et eksperiment der har til hensigt at gøre op med de begrænsninger, man ellers normalt har af ovnens dimensioner som keramiker. Med hånden som sit primære værktøj har Karoline Bach Larsen med genkendelige elementer som soklen, søjlen og buen som visuelt udtryk, bygget en skulptur til Kirsten Kjærs skulpturhave. Hun har været optaget af at lave en stærk konstruktion, som skal kunne separeres og flyttes udenfor.

I foråret 2023 vendte hun tilbage for at flytte den tunge skulptur ud i haven og brænde den. Hun inviterede alle, der måtte have interesse, til at komme og hjælpe og overvære processen. Det blev arbejdet i 2 dage, for at gøre klar til brændingsnatten. Mursten blev stablet op omkring skulpturen og trækul blev fyldt i mellemrummet undervejs. Ovnen lyste op i natten over 6 timer med en målt toptemperatur på 1100 grader. Næste dag kunne publikum hjælpe med at fjerne de stadig varme sten og frem dukkede den brændte skulptur op, der nu står smeltet sammen i et stykke. Skulpturen kan opleves bag museet i skulpturhaven.

Inde på museet kan man opleve en udstilling, der fortæller om skulpturen og ovnens tilblivelse, så museets gæster har mulighed for at sammenholde processen med skulpturen i haven.

Projektet har modtaget støtte fra Kulturelt Samråd iThisted kommune, Grosserer L. F. Foghts Fond, Dansk Tennis Fond, Petersen Tegl (sponsorat)